Nie do końca popadam w fascynacje dniem 14 Lutego "Walentynkami ",
ale wierze w powiedzenie "Przez żołądek do serca .." i dlaczego więc nie
miałabym wykorzystać, tego właśnie dnia do zauroczenia ciekawym smakiem ,
czy nowym przepisem ...
KOSZYCZKI Z JABŁKAMI , CYNAMONEM I CUKREM TRZCINOWYM
(ok 8szt)
1 paczka gotowego ciasta francuskiego w rulonie
1 duże jabłko
cukier trzcinowy
cynamon
Gotowe ciasto rozkładamy na stolnicy (w poziomie ), kroimy na 8 równych
pasków .Obieramy jabłko ze skóry i pozbywamy się środka , kroimy na plasterki,
następnie paski
Bierzemy pierwszy pasek , który należy przekroić w połowie i powstałe 2 paski
-kładziemy na krzyż.Na sam środek kładziemy troszkę jabłka, posypujemy
szczypta cynamonu i cukru trzcinowego -nakładamy na to leżące w poziomie
dwa końce paska (najpierw jeden , a potem drugi ) po złożeniu kładziemy znowu
warstwę jabłek , cynamon i cukier trzcinowy .Łapiemy dwa końce pionowego
paska , lecz nie nakładamy ich na siebie , a łączymy w pionie .
Powstanie jakby zamknięcie paczki -proponuje wbić w cisto 2 wykałaczki , aby
tworzyły "rusztowanie " dla całości , ponieważ w czasie pieczenie koszyczek
może się zdeformować .
Piec w 180 ° i piec ok. 15-20 min , aż koszyczki zarumienią się .
Ja posypałam cukrem pudrem i polałam czekoladą (roztopioną na parze z
dodatkiem mleka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz