poniedziałek, 20 lutego 2012
TORTILLA Z KURCZAKIEM KEBAB
Chyba jak większość uwielbiam Kebab -w każdym wydaniu .
Najlepszy ze wszystkich jadłam na Southall w Londynie (w hinduskiej dzielnicy ) ,
był on mega ostry , z bardzo dużymi kawałkami kurczaka i ekstra czosnkowym
sosem -rewelacja.
Do dziś szukam tej samej kompozycji przypraw, aby powstał ten smak ...
Ponieważ nie wszyscy są miłośnikami ostrych dań , ta wersja będzie łagodna :)
Składniki:
1 duży pomidor
1 duża cebula
1 pierś z kurczaka
0,5 szkl prażonej cebuli
główka sałaty
0,5 puszki kukurydzy
3 ząbki czosnku
ketchup
przyprawa do kebaba
tortilla (ok 5-6 szt)
ogórek konserwowy
majonez
Kurczaka najlepiej pół dnia przed podaniem pokroić w kostki lub
paski i posypać przyprawą , zostawić pod przykryciem aby mięso przeszło .
Pomidor, ogórki (ok 3 średnie), cebulę pokroić na plastry. Sałatę umytą
podzielić na listki .
W szklance przygotować 6 łyżek majonezu , do którego dodajemy czosnek
potarty na najmniejszych oczkach tarki, można również dodać 5 łyżek ketchupu
i całość wymieszać (chyba że ktoś lubi ketchup osobno).
Kurczaka smażymy na patelni . Następnie kładziemy na jednej połowie tortilli
:kurczaka , prażoną cebulę -wkładamy do mikrofali na ok 1 min (podgrzana
tortilla daje się wtedy łatwiej zwijać ) na to kładziemy sałatę , pomidora,ogórek ,
kukurydzę i cebule , polewamy nasz sos czosnkowy. Przykrywamy druga
połową naszej tortilli i zwijamy .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz