KOPERTY DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM
Koperty robi się bardzo łatwo , a do środka można dać obojętnie co np.
produkty,które zalegają nam w lodówce. W smaku przypominają pizze.
Składniki :
(na ok 12 szt.)
Na ciasto:
0,5 szklanki letniego mleka
100 g margaryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 g drożdży
3,5 szkl mąki
2 jajka
Na farsz:
100g kiełbasy/szynki
70 g żółtego sera
0,5 papryki konserwowej
5 szt dużych pieczarek
Farsz: Pieczarki oczyszczamy , kroimy w paski i smażymy na patelni. Ser trzemy
na dużych oczkach , kiełbasę/szynkę i paprykę kroimy w kostkę.
Ciasto : Drożdże rozrabiamy z 1 szkl mleka-odstawiamy na ok 0,5 h.
Pozostałe składniki dajemy do osobnego naczynia, na koniec dodając wyrośnięte
drożdże. Ciasto odstawiamy na ok 1 h.
Po upływie tego czasu , rozwałkowujemy nasze ciasto na stolnicy podsypanej
mąką , następnie kroimy je na 12 kwadratów. Farsz rozkładamy na środku i
łączymy biorąc: górny koniec z dolnym,a prawy z lewym .Pieczemy w 180
stopniach ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz