Ciasto na zimno ,delikatne ,nie za słodkie . Potrzebuje nocy na zestygnięcie ,a potem pozostaje tylko jeść i delektować się :):)
Składniki :
Na spód:
- 150 g ciastek digestive z czekoladą
- 80 g miękkiego masła
Masa jabłkowa:
- 1 galaretka cytrynowa
- 720 g musu jabłkowego
- 3/4 szkl. gorącej przegotowanej wody
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Spód: Ciastka rozbijam tłuczkiem lub wałkiem , następnie blenderuje je z masłem .Ciasto wykładam w okrągłej formie 20 cm (z odpinaną obręczą ).
Masa jabłkowa: Galeretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lodówki ,aż troszkę zgęstnieje.
Galaretkę łącze z musem jabłkowym i wylewam całość do formy .Odstawiam na 1-2 godz do lodówki .
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijam na sztywno ,dodaję cukier puder .Żelatynę rozpuszczam w 3 łyżeczkach zimnej wody i podgrzewam w mikrofali.Do żelatyny dodaję 2 łyżki śmietany i łączę energicznie ,aby nie powstały grudki -całość dodaje do śmietany z cynamonem ,mieszam i wylewam na masę jabłkową.
Ciasto powinno zostać przez noc w lodówce .
2 komentarze:
Wygląda wspaniale :)
Polecam.bardzo delikatny i ten cynamon w śmietanie :)
Prześlij komentarz