Ciasto nie jest zbyt słodkie ,ma lekki posmak cappucino i do tego jescze ten czekoladowy mus .
Jak dla mnie połączenie idealne dla miłośników kawy i nie tylko .
Składniki (tortownica 20cm):
Spód:
- 220 g herbatników
- 80 g masła
Masa serowa:
- 150 g serka Philadelphia
- 450 g twarogu
- 120 g cukru
- 25 g cappuccino
- 60 g śmietany 30%
- 3 jajka
- 40 g budyniu śmietankowego
Mus czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietany 30%
- 3/4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany 30%
- 40 g cukru
Wykonanie:
Spód: Ciastka rozdrabniam wałkiem i dla uzyskania pewności ,że są rozdrobnione blenderuję na puder.Do rozdrobnionych ciastek dodaję miękkie masło i całość łączę .
Foremkę z odpinaną obręczą 20cm smaruję masłem i na dno kładę papier do pieczenia .Ciasto równo rozprowadzam po dnie formy i odstawiam do lodówki.
Masa serowa: Twaróg z serkiem i śmietana dokładnie blenderuję,aby nie było grudek. Dodaję cukier ,cappuccino i budyń. Następnie po 1 jajku ( nie blenderuję za długo aby nie było pęcherzyków powietrza ).
Masę wylewam na spód i piekę całość w nagrzanym piekarniku na 150 stopni przez 1h i 20 min .
Dodatkowo: Śmietanę mieszam z cukrem . Po upieczeniu sernika (1h i 20min) nie wyłączam piekarnika , tylko wyjmuję sernik i wylewam śmietanę na wierzch i piekę przez 25 min.
Mus czekoladowy : Żelatynę moczę w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Resztę śmietany podgrzewam i wlewam do czekolady mieszając drewnianą łyżką.Dodaję też gorącą żelatynę i mieszam .3/4 szkl. śmietany ubijam na sztywno.
Masę czekoladową odstawiam do ostygnięcia , kiedy jest już zimna dodaję po łyżce ubitej śmietany i mieszam . Całość wylewam na zimny sernik i odstawiam na noc do lodówki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz