czwartek, 23 lutego 2012
CALZONE Z SALAMI , PIECZARKAMI I CZERWONĄ PAPRYKĄ
CALZONE jest potrawą kuchni włoskiej. Jest rodzajem pizzy w pierogu .
Można ją robić obojętnie z jakim farszem- mięsnym czy wegetariańskim.
Jest bardzo sycącą potrawą. Idealnie nadaje się do pracy, czy do szkoły.
Składniki :
Na ciasto(ok 5szt):
450 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
20g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy lub oleju
150 ml mleka
100 ml wody
Na farsz:
10 plasterków salami
1 czerwona papryka
300g pieczarek
1 duża cebula
400g sera zółtego
Na sos:
Mały koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
woda
cukier
ketchup
Farsz: Pieczarki oczyszczone, kroimy w paski i smażymy na patelni z cebulą,
solą i pieprzem -do momentu, aż prawie cały "sok" wyparuje.
Paprykę kroimy w kosteczki, ser trzemy na dużych oczkach tarki .
Sos: 2 łyżki ziół zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody , przykrywamy podstawkiem
na ok 2-5 min (aby się zaparzyły), następnie dajemy koncentrat , 3 łyżki
ketchupu i 0,5 łyżeczki cukru.
Ciasto: Trzeba zrobić rozczyn : 1szkl mąki wymieszać z letnim mlekiem i
drożdżami- odstawić na bok.
Pozostałe składniki- resztę mąki , sól, olej, wodę wymieszać razem , dodając na
końcu podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto ,robimy z niego kulkę i
ostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4-5 części ,
każdą cześć rozwałkować na średnice 20 cm. Na środek koła nałożyć nasz sos ,
salami , paprykę , pieczarki i nasz ser . Zamknąć jak pieroga .
Każdego "pieroga" smarujemy roztrzepanym jajkiem .
Pieczemy w 180° , aż się mocno zarumienią ok 20-30 min . Najlepsze są jedzone
na ciepło.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Ostatnio też robiłam, tylko z troszkę innego przepisu. Niby pizza, ale smak zupełnie inny, przepyszny! Polecam!
Prześlij komentarz