czwartek, 23 lutego 2012

CALZONE Z SALAMI , PIECZARKAMI I CZERWONĄ PAPRYKĄ



CALZONE jest potrawą kuchni włoskiej. Jest rodzajem pizzy w pierogu .

Można ją robić obojętnie z jakim farszem- mięsnym czy wegetariańskim.

Jest bardzo sycącą potrawą. Idealnie nadaje się do pracy, czy do szkoły.


Składniki :

Na ciasto(ok 5szt):

450 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

20g świeżych drożdży

3 łyżki oliwy lub oleju

150 ml mleka

100 ml wody

Na farsz:

10 plasterków salami

1 czerwona papryka

300g pieczarek

1 duża cebula

400g sera zółtego

Na sos:

Mały koncentrat pomidorowy

zioła prowansalskie

woda

cukier

ketchup



Farsz: Pieczarki oczyszczone, kroimy w paski i smażymy na patelni z cebulą,

solą i pieprzem -do momentu, aż prawie cały "sok" wyparuje.

Paprykę kroimy w kosteczki, ser trzemy na dużych oczkach tarki .

Sos: 2 łyżki ziół zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody , przykrywamy podstawkiem

na ok 2-5 min (aby się zaparzyły), następnie dajemy koncentrat , 3 łyżki

ketchupu i 0,5 łyżeczki cukru.

Ciasto: Trzeba zrobić rozczyn : 1szkl mąki wymieszać z letnim mlekiem i

drożdżami- odstawić na bok.

Pozostałe składniki- resztę mąki , sól, olej, wodę wymieszać razem , dodając na

końcu podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto ,robimy z niego kulkę i

ostawiamy  do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4-5 części ,

każdą cześć rozwałkować na średnice 20 cm. Na środek koła nałożyć nasz sos ,

salami , paprykę , pieczarki i nasz ser . Zamknąć jak pieroga .

Każdego "pieroga" smarujemy roztrzepanym jajkiem .

Pieczemy w 180° , aż się mocno zarumienią ok 20-30 min . Najlepsze są  jedzone 

na ciepło.










1 komentarz:

Dzikowiec pisze...

Ostatnio też robiłam, tylko z troszkę innego przepisu. Niby pizza, ale smak zupełnie inny, przepyszny! Polecam!