czwartek, 23 lutego 2012
CIASTKA IMBIROWE
Nie wszyscy są miłośnikami imbiru za jego ostry smak , ja jednak go lubię w
każdej postaci, czy to w herbacie,cieście itd , uważam ,że jego zapach również
przemawia na TAK:)
Imbir ma bardzo duże zastosowań np lecznicze, w kosmetyce , jest też
afrodyzjakiem itp.
Składniki :
2 szkl mąki
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
130 g margaryny
1 szkl cukru
1 jajko
1 łyżka wody
3 łyżki cukru
Suche składniki wymieszać razem . Margarynę ucierać z 1 szkl cukru , jajkiem ,
wodą, dodać suche składniki i całość wymieszać. Formować kulki w kształcie
orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy w dłoni i obtaczamy w 3
łyżkach cukru (tylko na wierzchu ). Pieczemy w 180° i piec ok 15-20 min .
Przechowywać w suchym zamkniętym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz