SERNIK KRÓWKOWO -KAJMAKOWY
Ostatnio robiąc serniki eksperymentuje
, dodając im jakiś wyrazisty smak i swoje proporcje, ten jest
słodki i delikatny ….bardzo , ale to
bardzo szybko znika :)
Skladniki :(na tortownice 20 cm)
Na masę serową:
0,5 kg twarogu
50 g serka Philadelphia
2 jajka
20 dag cukru brązowego
0,5 puszki krówki kajmakowej
1 budyń śmietankowy
Na spód:
170 g herbatników
75 g masła
1 łyżeczka kakao
Masa twarogowa: Twaróg
zblenderowalam z serkiem Philadelphia na gładka masę (jest wtedy
bardziej zmielony niż przez maszynkę
do mięsa )do masy dodałam wszystkie składniki i razem
zmiksowałam , aż całość się
ładnie połączyła.
Na spód: Herbatniki ugniatamy
tłuczkiem na sypki proszek ( ja blenderuje),dodajemy miękkie
masło i łyżeczkę kakao i całość
razem ugniatamy do całkowitego połączenia.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i
wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na spód nasze
ciasto i ugniatamy np. szklanką, na to
wylewamy naszą masę serową. Pieczemy ok 40-50 min w
180 stopniach (po dłużej niż 1h pieczenia -
masa serowa może się zważyć).
1 komentarz:
bardzo ładnie wyrósł. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam
Prześlij komentarz