piątek, 4 maja 2012

SERNICZKI MIĘTOWE Z CZEKOLADĄ

  


SERNICZKI MIĘTOWE Z CZEKOLADĄ


Serniczki robione są na zimno z myślą o czymś słodkim na upalne dni , dodałam 

do nich mięte , która moim zdaniem chłodzi ,tak jak np. lody miętowe w 

czekoladowej polewie. Ja dodałam świeże listki mięty , które dają leciutki 

kolor zielony -prawie niewidoczny .





Składniki :
( na 5 serniczków)


Na masę serową:

250 g twarogu

100 ml śmietany 36%

1 żółtko

100 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

6 listków świeżej mięty (kroimy je na bardzo drobno lub ucieramy w moździerzu)

Na spód:

80 g herbatników

45 g masła


Na polewę:

9 kostek gorzkiej czekolady

3-4 łyżki mleka



Masa: Twaróg blenderujemy z żółtkiem i 50 g cukru pudru oraz miętą .Żelatynę

zalewamy małą ilością wody zimnej, gdy podwoi objętość wkładamy ją na parę

sekund do mikrofali i rozpuszczoną wlewamy do masy sernikowej i miksujemy

całość. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem i gotową

dodajemy do masy serowej i miksujemy.

Spód: Herbatniki ubijamy tłuczkiem lub blenderujemy na taki proszek i

dodajemy do nich roztopione w mikrofali masło (powinna powstać taka lepka

masa, która po zastygnięciu połączy się ).

Polewa: Do naczynia wkładamy połamaną czekoladę i mleko -całość wkładamy

na 0,5 min do mikrofali i mieszamy -aż się połączy

Na spód pucharka dajemy nasz spód ugniatając go i na to naszą masę serową

-którą dociskamy łyżeczką. Całość wkładamy na 1-2 godz do lodówki. Polewamy

czekoladą.












1 komentarz:

1 pisze...

mięta i czekolada- to jest to!
mmm! pozdrawiam i zapraszam:)