SERNIK NA ZIMNO Z ARONIĄ
Miało być coś słodkiego i delikatnego . Ten sernik jest tak bardzo delikatny,
smakiem przypomina lekko leguminę , spód wykonany jest z herbatników z
masłem. Jadłam ostatnio parę razy sernik na zimno i czułam taką jakby kaszkę ,
do tego herbatniki w całości , które nie zmiękły i czuło się taką jakby gumę -
i właśnie w tym serniku tego nie ma ....więc polecam:)
Proponuję wyłożyć tortownice papierem do pieczenia-ponieważ nie przechodzi
wtedy sernik tą blachą .
Składniki:
(tortownica 25 cm, aby był wyższy polecam 20 cm )
Na masę serową:
500 g twarogu
200 g cukru pudru
200 ml śmietany 36%
200 g aronii (ja dałam odsączoną ze słoiczka-która była już w cukrze , można
dać tez jagód)
4 żółtka
6 łyżeczek żelatyny
Na spód:
170 g herbatników
70 g masła
Masa serowa
Ser blenderujemy z żółtkami i 100 g cukru pudru . Namaczamy żelatynę w
niewielkiej ilości zimnej wody, gdy zwiększy objętość wkładamy ją na parę min
do mikrofali ,aby się rozpuściła ,następnie wlewamy ją do masy serowej i
miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno z resztką cukru pudru i dodajemy do
masy serowej , delikatnie mieszamy całość dodając 3/4 aronii.
Spód
Herbatniki rozkruszamy na drobno tłuczkiem lub blenderem , dodajemy masło i
łączymy ze sobą te dwa składniki.
Na dno tortownicy wykładamy naszą masę na spód i ubijamy ją np. szklanką, na
to wylewamy nasza masę serową, na którą kładziemy resztę aronii. Sernik
wkładamy na 4-5 godz do lodówki (najlepiej jednak na noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz