SERNICZKI MIĘTOWE Z CZEKOLADĄ
Serniczki robione są na zimno z myślą o czymś słodkim na upalne dni , dodałam
do nich mięte , która moim zdaniem chłodzi ,tak jak np. lody miętowe w
czekoladowej polewie. Ja dodałam świeże listki mięty , które dają leciutki
kolor zielony -prawie niewidoczny .
Składniki :
( na 5 serniczków)
Na masę serową:
250 g twarogu
100 ml śmietany 36%
1 żółtko
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
6 listków świeżej mięty (kroimy je na bardzo drobno lub ucieramy w moździerzu)
Na spód:
80 g herbatników
45 g masła
Na polewę:
9 kostek gorzkiej czekolady
3-4 łyżki mleka
Masa: Twaróg blenderujemy z żółtkiem i 50 g cukru pudru oraz miętą .Żelatynę
zalewamy małą ilością wody zimnej, gdy podwoi objętość wkładamy ją na parę
sekund do mikrofali i rozpuszczoną wlewamy do masy sernikowej i miksujemy
całość. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem i gotową
dodajemy do masy serowej i miksujemy.
Spód: Herbatniki ubijamy tłuczkiem lub blenderujemy na taki proszek i
dodajemy do nich roztopione w mikrofali masło (powinna powstać taka lepka
masa, która po zastygnięciu połączy się ).
Polewa: Do naczynia wkładamy połamaną czekoladę i mleko -całość wkładamy
na 0,5 min do mikrofali i mieszamy -aż się połączy
Na spód pucharka dajemy nasz spód ugniatając go i na to naszą masę serową
-którą dociskamy łyżeczką. Całość wkładamy na 1-2 godz do lodówki. Polewamy
czekoladą.
1 komentarz:
mięta i czekolada- to jest to!
mmm! pozdrawiam i zapraszam:)
Prześlij komentarz