Wersja bardzo szybka , ponieważ z użyciem gotowego ciasta francuskiego.
Bardzo pyszny przepis , a przede wszystkim bardzo syty.
Idealny na starter na przyjęciach lub na bardzo sycącą kolacje dla dwojga...:)
Składniki :
(12szt)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego (w rulonie)
0,5 piersi z kurczaka
30 dkg pieczarek
1 duża cebula
0,5 szkl. mleka
1 kostka serka topionego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
Rozwijamy pojedynczo ciasto na stolnicy i robimy z niego 6 równych kwadratów,
które kładziemy do wysmarowanej (tłuszczem) foremki na muffiny. Formujemy
takie jakby miseczki.
Pierś kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowa kroimy ja w
kostkę.
Pieczarki umyte, obrane i pokrojone (w paski lub ćwiartki ) smażymy na patelni.
W międzyczasie obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , aby potem ja usmażyć .
W małym garnku roztapiamy 2 łyżki masła na małym ogniu, dodajemy do niego 2 łyżki mąki
i lekko podsmażamy (na małym ogniu , tak aby nie nabrała mąka brązowego koloru ) do tej
masy wlewamy 0,5 szkl mleka mieszając , dodajemy serek topiony -gotujemy całość. Jeśli
nasz "sos" będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Całość proponuje zblenderować ,
aby powstała gładka konsystencja. Doprawić solą i pieprzem (proponuje solić na końcu ,
gdyż serek sam w sobie ma już sól)
Do naszych "miseczek" z ciasta francuskiego wkładamy warstwami :
- pieczarki usmażone
-pierś kurczaka
-cebulę usmażoną
-nasz sos
Jeśli chcemy na wierzch możemy posypać potarty żółty ser.
Gotowe "miseczki" pieczemy w 180°-190 ° ok 30 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz