Bułeczki Scones idealne do śniadania , jak i na podwieczorek (bardzo szybkie
w przygotowaniu ).
Pierwszy raz jadłam je w Londynie , w swojej pierwszej pracy na Hampton
Court Palace i zakochałam się w ich smaku , połączonym z masłem i dżemem
.....rewelacja :)
Najlepsze w nich też jest to ,że można je robić w przeróżny sposób i za każdym
razem są pyszne.
Minusem jest ,że bardzo szybko tracą świeżość -dlatego ja robię ok 8-12 szt, a
gdy tracą świeżość wkładam je na ok 10 sekund do mikrofal.
Składniki :
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
odrobina soli
15 g cukru drobnego
10 g cukru trzcinowego
50 g masła
140 ml mleka
garstka żurawiny
Przygotowane składniki mieszamy razem . Piekarnik nagrzewamy do 200 °C.
Smarujemy tłuszczem foremkę np od muffinów i wykładamy ciasto do połowy
wysokości , lub robimy łyżką takie jakby kółka na ok 2 -3 cm wysokości, które
możemy położyć na zwykłą blaszkę -wyłożoną papierem do pieczenia .
Bułeczki pieczemy ok 10-15 min
http://www.youtube.com/watch?v=8oWO7Om17v0&feature=share
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz