GOTOWANA BABKA Z ŻURAWINĄ
Osobiście nie przepadam za babkami , głównie dlatego ,że przeważnie są jak dla
mnie za suche ...jedyne babki na mojej liście to :cytrynowa (ze znanej cukierni),
majonezowa mojej babci ( której nikt nie potrafi zrobić , tak jak ona robiła) i ta
właśnie -gotowana, którą polecam :)
Potrzebna jest do niej specjalna forma do babki gotowanej z przykrywką .
Składniki :
6 jajek
1 kostka margaryny
300g cukru pudru
350 g mąki ziemniaczanej
mały proszek do pieczenia
aromat waniliowy
garść żurawiny
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo po żółtku ,
następnie resztę składników.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy , na koniec żurawinę i mieszamy
całość drewnianą łyżką (już nie mikserem).Całość wylewamy do wysmarowanej
tłuszczem formy .
Wlewamy do dużego garnka wodę na 3/4 wysokości formy do babki , wkładamy
zamknięta formę z ciastem i gotujemy ok 1,5 godz .
4 komentarze:
ciekawa jestem czy smakuje jak pieczona
Dusia :smakuje ona troszkę inaczej niż pieczona , ma specyficzny smak i jest bardzo wilgotna .Pozdrawiam :)
Teraz odkryłam że właśnie bardzo pożądam formy do gotowanej babki :D
Też nie przepadam za tą suchością w babkach, a za nasączaniem nie bardzo przepadam - jak nic pasuje mi się zaopatrzyć w nowy gadżet ;)
Polecam zakup formy, to tez fajna forma prezentu -jedyny minus to trudno ją kupić i cena ...ale i tak warto:)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz