środa, 18 kwietnia 2012

BABKA ..NIE PIECZONA, A GOTOWANA ..



GOTOWANA BABKA Z ŻURAWINĄ


Osobiście nie przepadam za babkami , głównie dlatego ,że przeważnie są jak dla

mnie za suche ...jedyne babki na mojej liście to :cytrynowa (ze znanej cukierni),

majonezowa mojej babci ( której nikt nie potrafi zrobić , tak jak ona robiła) i ta

właśnie -gotowana, którą polecam :)

Potrzebna jest do niej specjalna forma do babki gotowanej z przykrywką .



Składniki :

6 jajek

1 kostka margaryny

300g cukru pudru

350 g mąki ziemniaczanej

mały proszek do  pieczenia

aromat waniliowy

garść żurawiny


Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo po żółtku ,

następnie resztę składników.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy , na koniec żurawinę i mieszamy

całość drewnianą łyżką (już nie mikserem).Całość wylewamy do wysmarowanej

tłuszczem formy .

Wlewamy do dużego garnka wodę na 3/4 wysokości formy do babki , wkładamy

 zamknięta formę z ciastem i gotujemy ok 1,5 godz .







4 komentarze:

Dusia pisze...

ciekawa jestem czy smakuje jak pieczona

Unknown pisze...

Dusia :smakuje ona troszkę inaczej niż pieczona , ma specyficzny smak i jest bardzo wilgotna .Pozdrawiam :)

Arvén pisze...

Teraz odkryłam że właśnie bardzo pożądam formy do gotowanej babki :D
Też nie przepadam za tą suchością w babkach, a za nasączaniem nie bardzo przepadam - jak nic pasuje mi się zaopatrzyć w nowy gadżet ;)

Unknown pisze...

Polecam zakup formy, to tez fajna forma prezentu -jedyny minus to trudno ją kupić i cena ...ale i tak warto:)
Pozdrawiam