KROKIETY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI
Pierwszy raz kiedy robiłam krokiety zabrakło mi cierpliwości do ich zwijania i
powstały naleśniki z farszem :)
Te powstały po pysznych krokietowych wizytach u znajomych ..stwierdziłam ,że
spróbuje zrobić je jeszcze raz i udało się .
Składniki (na 16 szt):
Ciasto :
4 szkl mąki
4 jajka
5 szkl mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Farsz :
3 średnie cebule
0,5 kg pieczarek
0,6 kg kapusty kiszonej
Dodatkowo:
2-3 jajka
bułḱa tarta
olej
majeranek
Ciasto : Wszystkie składniki dajemy do naczynia i miksujemy ,aż się połączą .
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ciasto identycznie jak tradycyjne
naleśniki.
Farsz : Pieczarki oczyszczone i pokrojone smażymy na patelni z cebula ,solą i
pieprzem , gdy zmiękną dodajemy pokrojona w drobną kostkę kapustę kiszoną i
dusimy wszystko razem pod przykryciem . Na koniec dodajemy majeranek ( nie
za dużo -ponieważ nadmiar nada daniu goryczy )
Gotowy farsz zawijamy w naleśniki , obtaczamy w jajku , bułce tartej i smażymy
na oleju.
Krokiety idealnie nadają się np. do barszczu :)
3 komentarze:
Jadlam juz takie krokiety i smakowaly pysznie. Pewnie i Twoje smakuja wspaniale :)
A do barszczu, tak jak najbardziej albo kapusniaczki :)
Uwielbiam!!! Chyba zrobię sobie na niedzielę, bo dawno nie miałam:-)
Uwielbiam!!! Narobiłaś mi smaka i chyba też zrobię, bo dawno nie jadłam:-) Jak przyjedziesz to pokażę Ci mój sposób na zwijanie:-)
Prześlij komentarz