Gofry i naleśniki chyba lubią wszyscy ,mali i duzi . Ja robię je jako dodatek do obiadu ,lub na podwieczorek dla moich niejadków .
Zawsze robiłam gofry na mleku , te są na maślance i są bardzo puszyste .
Składniki :
Na ciasto :
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 2 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatek :
- 200 g malin
- 200 ml śmietany 30%
- zagęszczacz do śmietany Dr Oetkera
- cukier waniliowy
Wykonanie : suche składniki wkładam do jednej miski , mokre do drugiej ,następnie łącze je ze sobą .
Gofrownicę nagrzewam i smaruję talerze tłuszczem ( ja daję oliwe). Smaże gofry przez 4-5 min .
Śmietanę schłodzoną ubijam krótko mikserem ,następnie daję usztywniacz iz cukrem waniliowym i ubijam do uzyskania pożądanej gęstej konsystencji.
Na gotowe gofry daję śmietanę i maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz