czwartek, 12 czerwca 2014
SCONES TRÓJKĄTNE NA MAŚLANCE
Scone to angielska bułka ,którą głównie jada się na śniadanie z masłem i dżemem ...idealne połączenie:)
Przeważnie robi się je okrągłe i z rodzynkami , można równiez nadać im inne kształty i dodać żurawiny lub herbaty .
Chciałabym też podkreślić ,że to bardzo szybki i łatwy przepis.
Składniki na 8 szt.:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 160 ml maślanki
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo :
- masło ( do posmarowania gotowych scones)
- dżem ( do posmarowania gotowych scones)
- białko ( do posmarowania bułeczek )
Wykonanie : Wszystkie składniki wkładam do jednej miski i łącze je ze soba wyrabiając dłonią .Dzielę całość na dwie części ,każdą z nich kładę na stolnicę oprószona mąką i rozwałkowuję robiąc krąg na grubośc 2 cm i kroję na 4 części .
Ciasto kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,smaruję wierzch białkiem i piekę w 200 stopniach
ok 10 min . Sprawdzam metodą suchego patyczka .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz