Rolady przeważnie robił mój Tato ,przepyszne wilgotne i delikatne .Ja robię ją pierwszy raz ,z truskawkami, pistacjami i mascarpone:)
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka ciepłej wody
- szczypta soli
- 80 g mąki pszennej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Truskawki:
- 200 g truskawek + 60 g do ozdoby
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 15 g obranych pistacji (do dekoracji, rozbijamy je tłuczkiem lub wałkiem -przez woreczek)
- 250 g mascarpone ( jeśli chcemy mieć grubszą warstwe na wierzchu )
Wykonanie:
Truskawki: 100 g truskawek blenderuję z cukrem pudrem ,dodaję drugie 100g i delikatnie mieszam ,następnie odstawiam do lodówki na 20 min.
Biszkopt: Oddzielam białko od żółtek , białka ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę , dodaje stopniowo cukier i po jednym żółtku -cały czas miksując.Wsypuję mąkę i wodę -miksuję na najniższych obrotach bardzo krótko ,tylko do połączenia składników. Ciasto wylewam na formę 23*33 cm wyłożoną papierem do pieczenia .Piekę w 190 stopniach przez 10-15 min .
Krem : Mascarpone łącze z cukrem i ekstraktem -delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Odcinam brzegi ostudzonego biszkopta ,smaruję całą powierzchnie 2/3mascarpone ,a na środek daję truskawki.Całość delikatnie zawijam .Na wierzch kładę resztkę serka i równo rozprowadzam szerokim nożem, na górę daje truskawki i całość posypuje pistacjami .
2 komentarze:
Wyszła Ci fantastyczna :)
Dziękuje bardzo :):)
Starałam się i zawijałam ją z przerażeniem,że coś pójdzie nie tak :P
Ale wyszło :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz