wtorek, 20 maja 2014

SUSHI MAKI , URAMAKI I NIGIRI Z ŁOSOSIEM




Sushi robię bardzo rzadko ,może dlatego że jak na amatora przygotowanie zajmuje mi dość dużo czasu .
Mimo jednak pracochłonności ,polecam zdrowe i sycące idealne na lunch ,czy kolację .
Całość opisu może wyglądać strasznie i skomplikowanie, ale nie ma co się bać :)
Strach ma tylko wielkie oczy :)


Potrzebne :

-ryż do sushi (1 szkl.)
-woda (1 szkl. i 4 łyżki)
-ocet ryżowy
-pasta wasabi (bardzo ostry chrzan )
-wodorosty nori
-mata bambusowa
-cukier i sól
-sos sojowy ( ja kupiłam Kikkoman )
-majonez
-bardzo ostry nóż bez ząbków

Zawartość rolek zależy od nas, ja dałam :

-łosoś
-ogórek surowy
-papryka czerwona
-12 szt. krewetki tygrysie (smażone i gotowane )
-szczypiorek


Ryż : płuczemy pod bieżącą wodą mieszając ,tak długo aż woda przestanie być mętna i będziemy widzieć nasz ryż . Po wypłukaniu zostawiamy ryż na 20 min w wodzie .Ryż przecedzamy ,dajemy do garnka z 1szkl. i 4 łyżkami wody i gotujemy pod przykrywką .Po 5 min powinno się zacząć gotować , zmniejszamy palnik i gotujemy przez 10 min.Ugotowany ryż trzymamy jeszcze pod przykrywką ok. 15 min.
Ryż po upływie 15 min przekładamy najlepiej do drewnianej miski .

Sos do ryżu : 2 łyżki octu ryżowego mieszamy z 1 płaską łyżką cukru i szczyptą soli  ,całość podgrzewamy aby rozpuścił się cukier i sól -ale nie gotujemy .
Sos dodajemy do naszego ryżu i delikatnie mieszamy ,następnie powinniśmy czymś wachlować (aby ostygł i to podobno też taki zwyczaj przy sushi).

Krewetki: Myjemy krewetki .Aby w obróbce cieplnej nie zmieniły kształtu ,nadziewamy je wyprostowane na szpikulec od szaszłyka lub wykałaczkę (prawie do samego ogona ).
Gotujemy  wodę z solą i kiedy zacznie się wrzeć  wkładamy nasze krewetki i gotujemy przez 5 min .
Wkładamy następnie do zimnej wody aby ostygły .Zimne obieramy ze skorupek zostawiając ogonek.
Wyciągamy z krewetek taką czarną  nitkę która jest na górze.

Krewetki gotowane 6 szt: nacinamy na grzbiecie tak aby nam się ładnie rozkładały ,ale nie rozwalały
Krewetki smażone 6 szt:  krewetki osuszamy na ręczniku papierowym , posypujemy solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym . Do 1 miski wkładamy jajko z 2 łyżkami wody i solą , do drugiej dajemy panierkę do krewetek Panko (nie panierujemy ogonka). Smażymy na głębokim  oleju ,gotowe przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Studzimy.



Zawartość:
Ogórka ,paprykę obieramy i oczyszczamy, kroimy w paski .Szczypiorek myjemy .




RYŻ MUSI BYĆ ZIMNY , JEŚLI BĘDZIE NADAL CIEPŁY BĘDZIE SIĘ KLEIŁ !!!

Uramaki ( te z ryżem na zewnątrz ).

Naszą matę bambusowo zawijamy folią spożywczą , kładziemy na nią nori , moczymy ręce i rozprowadzamy na niej ryż (na całości ) odwracamy matę ryżę do dołu i smarujemy poziomy pasek ryżu majonezem ,na to kładziemy nasze smażone krewetki (ogonki zostawiamy tylko na wierzchu ,aby delikatnie wystawały ) dajemy ogórka i paprykę.Całość zawijamy formując kwadratowy rulon .Kroimy ostrym nożem .

Maki ( te z wodorostami nori na zewnątrz)

Na matę (już bez foli) kładziemy nori , moczymy ręce i nakładamy ryż (jak wcześniej),ryż smarujemy delikatnie pastą wasabi (jest ostra!), Kładziemy naszego łososia , szczypiorek , ogórek i paprykę.Całość zawijamy i kroimy .

Nigiri z łososiem

Zwilżamy dłonie wodą i formujemy takie jakby paluszki ryżowe ,górę smarujemy pastą wasabi i kładziemy na to łososia .







Brak komentarzy: