TRÓJKĄCIKI FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Ciasto francuskie w różnych wydaniach zaczęłam robić , gdy moja
córeczka
przestała jeść, aby ją zachęcić wymyślałam różne „francuskie cuda „ poczynając
od
ślimaczków …
Dla mnie jabłko i cynamon to nie tylko smak , ale i zapach tego
miksu.
Jeśli chodzi jeszcze o ich przygotowanie , to robi się je
błyskawicznie .
Mam dwa małe szkraby 1,5 i 2,5 letnie , więc brak i szkoda mi
czasu na przepisy
z nakładem wielogodzinnym ...uważam też ,ze nie sztuką jest upiec lub
ugotować
coś przez pół dnia ,a w krótkim czasie i nie chodzi mi o ten przepis na gotowym
cieście
francuskim ,ale ogóle potraw …
Chciałabym tez ,aby moje przepisy były dla osób zabieganych i
napisane w
prosty sposób , a nie zniechęcając wymyślnymi terminami z tej dziedziny :):)
Składniki :
(ok 12szt)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego w rulonie
3-4 duże jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
2 łyżki masła
Ciasto rozkładamy na stolnicy , kroimy je tak,by powstało ok 6-8
równych
kwadratów(z 1 paczki).
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazda , następnie kroimy w
kostki. W
garnku roztapiamy nasze masło , wrzucamy jabłko , cynamon i cukier – całość
dusimy ok 5 min. Następnie studzimy i kładziemy nasz farsz na środek każdego
kwadratu i zamykamy
-zalepiając brzegi.
Pieczemy w piekarniku w 180º aż
się zarumienią . Upieczone lukrujemy lub posypujemy
cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz