piątek, 2 marca 2012

JABŁKOWO- CYNAMONOWO ..




TRÓJKĄCIKI FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM





Ciasto francuskie w różnych wydaniach zaczęłam robić , gdy moja córeczka 

przestała jeść, aby ją zachęcić wymyślałam różne „francuskie cuda „ poczynając 

od ślimaczków …

Dla mnie jabłko i cynamon to nie tylko smak , ale i zapach tego miksu.

Jeśli chodzi jeszcze o ich przygotowanie , to robi się je błyskawicznie .

Mam dwa małe szkraby 1,5 i 2,5 letnie , więc brak i szkoda mi czasu na przepisy 

z nakładem wielogodzinnym ...uważam też ,ze nie sztuką jest upiec lub ugotować 

coś przez pół dnia ,a w krótkim czasie i nie chodzi mi o ten przepis na gotowym 

cieście francuskim ,ale ogóle potraw …

Chciałabym tez ,aby moje przepisy były dla osób zabieganych i napisane w 

prosty sposób , a nie zniechęcając wymyślnymi terminami z tej dziedziny :):)


Składniki :
(ok 12szt)

2 paczki gotowego ciasta francuskiego w rulonie

3-4 duże jabłka

0,5 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego

2 łyżki masła



Ciasto rozkładamy na stolnicy , kroimy je tak,by powstało ok 6-8 równych 

kwadratów(z 1 paczki).

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i gniazda , następnie kroimy w kostki. W 

garnku roztapiamy nasze masło , wrzucamy jabłko , cynamon i cukier – całość 

dusimy ok 5 min. Następnie studzimy i kładziemy nasz farsz na środek każdego 

kwadratu i zamykamy -zalepiając brzegi. 





Pieczemy w piekarniku w 180º aż się zarumienią . Upieczone lukrujemy lub posypujemy 

cukrem  pudrem .









Brak komentarzy: