niedziela, 9 sierpnia 2015

Ciasto drozdzowe z budyniem i ananasem

Pomysł na ciasto powstał błyskawicznie ..tyle że  czasem brak składników  i wtedy zaczynają się kombinacje.
Ciasto powstało z tego co było czyli budyniu i ananasa ...eksperymenty czasem bywają dobre :)

Skład na ciasto (forma mała keksówka)

125 g mąki
50 g wody
12 g cukru
25 g masła
10 dag drożdży
Szczypta soli

Budyń

0.5 budyniu (który jest na 0.5 l mleka)
160 ml mleka
4 łyżki soku z ananasa

Kruszonka

30 g masła
30 g cukru brązowego
50 g mąki
szczypta soli

Dodatkowo

Mała puszka ananasów

Ciasto
Drożdże rozpuszczam w ciepłej (prawie letniej wodzie)dodaje łyżeczkę mąki. Odstawiam rozczyn do podrosniecia.
Pozostałe składniki daje do jednego naczynia do którego na sam koniec dodaje nasz rozczyn. Wszystko wyrabiam , aż powstanie jednolita kulka.
Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godz .

Budyń
Mleko mieszam razem z sokiem owocowym (ananasy z puszki)
2 łyżki budyniu rozrabiam z 4-5 łyżkami mleka ,resztę mleka zagotowuje i dodaje budyń -energicznie mieszając zagotowuje i odstawiam do ostudzenia .

Kruszonka
Wszystkie składniki  mieszam ze sobą. Kruszonka wkładam na ok 20 min. do lodówki.

Wyrośniete ciasto wyrabiam drugi raz .

Formę smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia .
Najpierw kładę ciasto drozdzowe  na nie ananasy ,następnie budyń i kruszonkę.
Odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.

Całość piekę w 180 stopniach ok 30 min.
Sprawdzam metodą suchego patyczka

Brak komentarzy: