sobota, 3 marca 2012

RYŻOWE ŚNIADANIE ...




RYŻ Z CZEKOLADĄ, JABŁKIEM, CYNAMONEM , ORZECHAMI I MIGDAŁAMI



Ryż w takim wykonaniu zrobiłam dla dzieci , ponieważ w tradycyjnym wydaniu

jest dla nich niejadalny :) Również dlatego , ponieważ jabłko i ryż są

lekkostrawne, dietetyczne i nie uczulają.

W ryżu znajdują się malutkie kawałki orzecha włoskiego i migdałów , więc jeśli

kogoś one uczulają -proponuje ominąć je w przepisie.




Składniki:
(na 2 takie pucharki)


2 filiżanki mleka

0,5 filiżanki ryżu (dałam zwykły biały)

2 łyżki cukru brązowego (można dać zwykły , lub 1łyżkę miodu )

szczypta cynamonu

2 łyżki orzechów włoskich (bez skorupki)

2 łyżki płatków migdała

6 kostek czekolady (dałam gorzką

garść rodzynek

1 łyżka masła

0,5 jabłka

kakao do dekoracji (ok 1 łyżki)



Przegotowujemy mleko z cukrem , gdy zacznie się gotować wsypujemy nasz ryż,

gotując go na małym ogniu ok 20-30 min (tak długo ,aż mleko prawie całe

wyparuje). W międzyczasie kroimy nasze orzechy i migdały na bardzo drobno ,

jabłko obieramy ze skórki i gniazda, trzemy na dużych oczkach.

Do gotowego ryżu wrzucamy jabłko potarte, orzechy, migdały i masło -przez

2-3 min dusimy na małym ogniu.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( garnek z wodą , na nim miska

metalowa z czekoladą).

Ostudzony ryż kładziemy do połowy pucharka , na to czekoladę roztopioną,

rodzynki i druga warstwa ryżu . Na górę posypane kakao.











1 komentarz:

annaz pisze...

Sama bym się skusiła na taki deser :)