RYŻ Z CZEKOLADĄ, JABŁKIEM, CYNAMONEM , ORZECHAMI I MIGDAŁAMI
Ryż w takim wykonaniu zrobiłam dla dzieci , ponieważ w tradycyjnym wydaniu
jest dla nich niejadalny :) Również dlatego , ponieważ jabłko i ryż są
lekkostrawne, dietetyczne i nie uczulają.
W ryżu znajdują się malutkie kawałki orzecha włoskiego i migdałów , więc jeśli
kogoś one uczulają -proponuje ominąć je w przepisie.
Składniki:
(na 2 takie pucharki)
2 filiżanki mleka
0,5 filiżanki ryżu (dałam zwykły biały)
2 łyżki cukru brązowego (można dać zwykły , lub 1łyżkę miodu )
szczypta cynamonu
2 łyżki orzechów włoskich (bez skorupki)
2 łyżki płatków migdała
6 kostek czekolady (dałam gorzką
garść rodzynek
1 łyżka masła
0,5 jabłka
kakao do dekoracji (ok 1 łyżki)
Przegotowujemy mleko z cukrem , gdy zacznie się gotować wsypujemy nasz ryż,
gotując go na małym ogniu ok 20-30 min (tak długo ,aż mleko prawie całe
wyparuje). W międzyczasie kroimy nasze orzechy i migdały na bardzo drobno ,
jabłko obieramy ze skórki i gniazda, trzemy na dużych oczkach.
Do gotowego ryżu wrzucamy jabłko potarte, orzechy, migdały i masło -przez
2-3 min dusimy na małym ogniu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( garnek z wodą , na nim miska
metalowa z czekoladą).
Ostudzony ryż kładziemy do połowy pucharka , na to czekoladę roztopioną,
rodzynki i druga warstwa ryżu . Na górę posypane kakao.
1 komentarz:
Sama bym się skusiła na taki deser :)
Prześlij komentarz