niedziela, 4 marca 2012

PYSZNOŚCI W WERSJI MINI ...




MUFFINY MARCHEWKOWE Z DAKTYLAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Lubie muffiny za bardzo krótki czas ich robienia i  proste wykonanie.

Obojętnie w jakim wydaniu są ,to zawsze są pyszne... dekorowanie zależy od

naszego upodobania.

Muffiny świetnie nadają też się dla dzieci np. na  deser ...proponuje zrobić je choć

raz, wręczyć dziecku i zobaczyć jego zadowoloną , radosną minkę , że trzyma

fajną "babeczkę " i najważniejsze -mało które dziecko nie zje go :)



Składniki :
(ok 11-12 szt)


150 g mąki

150 g cukru brązowego (można dać zwykły)

2 jajka

100 ml oleju

1 szkl marchwi potartej na najmniejszych oczkach

30 g daktyli

1 łyżeczka proszku


0,5  łyżeczki sody


0,5  łyżeczki cynamonu

szczypta soli

20 g wiórków kokosowych

40-50 g białej czekolady (pokrojonej w malutkie kosteczki)



Suche składniki mieszamy w naczyniu. Jajka ubijamy , następnie

dodajemy do nich olej (nadal miksując),  ubite jajka z olejem  wlewamy do

suchych składników i miksujemy . Na koniec dajemy czekoladę i mieszamy

całość delikatnie łyżką.

Pieczemy w formie na muffiny ok 20 min w 180°

Polewamy upieczone muffiny np polewą z białej czekolady 








1 komentarz:

Arvén pisze...

Muffiny jeszcze dają tyle opcji do manewru ze smakami :-) Przyznam że nigdy nie dorzucałam jeszcze daktyli do muffinek, a tak bardzo je lubię :-) Wspaniale wyglądają Twoje babeczki!