niedziela, 4 marca 2012
PYSZNOŚCI W WERSJI MINI ...
MUFFINY MARCHEWKOWE Z DAKTYLAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Lubie muffiny za bardzo krótki czas ich robienia i proste wykonanie.
Obojętnie w jakim wydaniu są ,to zawsze są pyszne... dekorowanie zależy od
naszego upodobania.
Muffiny świetnie nadają też się dla dzieci np. na deser ...proponuje zrobić je choć
raz, wręczyć dziecku i zobaczyć jego zadowoloną , radosną minkę , że trzyma
fajną "babeczkę " i najważniejsze -mało które dziecko nie zje go :)
Składniki :
(ok 11-12 szt)
150 g mąki
150 g cukru brązowego (można dać zwykły)
2 jajka
100 ml oleju
1 szkl marchwi potartej na najmniejszych oczkach
30 g daktyli
1 łyżeczka proszku
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
20 g wiórków kokosowych
40-50 g białej czekolady (pokrojonej w malutkie kosteczki)
Suche składniki mieszamy w naczyniu. Jajka ubijamy , następnie
dodajemy do nich olej (nadal miksując), ubite jajka z olejem wlewamy do
suchych składników i miksujemy . Na koniec dajemy czekoladę i mieszamy
całość delikatnie łyżką.
Pieczemy w formie na muffiny ok 20 min w 180°
Polewamy upieczone muffiny np polewą z białej czekolady
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Muffiny jeszcze dają tyle opcji do manewru ze smakami :-) Przyznam że nigdy nie dorzucałam jeszcze daktyli do muffinek, a tak bardzo je lubię :-) Wspaniale wyglądają Twoje babeczki!
Prześlij komentarz