niedziela, 4 marca 2012
KANAPKA NA SŁODKO ....
Pomyślałam ,żeby zrobić kanapkę wyglądającą troszkę jak sandwich , lecz w
wersji słodkiej....dodałam na górę zdrowy słonecznik i pestki dyni ..lecz w
wersji -skarmelizowanej :)
Do tradycyjnego sandwicza daje się jakiś sos, ja pomyślałam ,że w moim go nie
będzie , a będą boki posmarowane białą czekoladą :):)
Powiem wprost : tak jak jest pyszny , tak i jest kaloryczny ...ale warto "pobrać"
te troszkę kalorii:)
Składniki :
Na ciasto:
300 g mąki
300g cukru brązowego (lub zwykłego)
3 jajka
200 ml oleju
2 szkl marchwi (potartej na małych oczkach )
75 g orzechów włoskich
75 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Na słonecznik i pestki dyni :
80 g pestek łuskanego słonecznika
70 g pestek łuskanych dyni
0,25 kostki masła (lub margaryny)
2 łyżki mleka
100 g cukru
Na polewę czekoladową:
200 g czekolady białej
ok 10 łyżek mleka
Suche składniki mieszamy w naczyniu. Jajka ubijamy , następnie
dodajemy do nich olej (nadal miksując), ubite jajka z olejem wlewamy do
suchych składników i miksujemy, na koniec wrzucamy marchew (nadal
miksując).
Pieczemy w tradycyjnej formie do ciast -wyłożonej papierem do pieczenia
ok 40 min w 180° (proponuje jednak sprawdzać ciasto patyczkiem )
W międzyczasie wrzucamy do garnka słonecznik , pestki dyni, masło , mleko i
cukier doprowadzając całość do wrzenia .Wylewamy całość na górę
upieczonego ciasta i podpiekamy w piekarniku ok 10 min (tak by pestki
zarumieniły się ).
Czekoladę na polewę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej.
Ostudzone ciasto kroimy na trójkąty i smarujemy boki polewa z białej czekolady.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
wow zasłodziłabym się taką, bardzo chętnie :)
Prześlij komentarz