spodzie ..... dopóki nie odkryłam serników na serku Philadelphia, które jak dla
mnie są przepyszne , bardzo lekkie i delikatne. Spód sernika wykonuję z
herbatników i masła , co daje maślany smak .
Mini serniczki świetnie prezentują się na uroczystościach -przyjęciach.
Składniki :
(ok 8-10 szt )
Na spód:
0,5 szkl herbatników
30 g masła
Na masę serową :
1/3 szkl cukru
300 g serka Philadelphia
2 jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Herbatniki ugniatam tłuczkiem , tak aby powstały okruszki , dodaje roztopione (
w mikrofali ok 10-20 sekund) i ostudzone masło. Całość ugniatam rękoma .
Gotową masą wykładam papilotki do muffinów na wysokość 1 cm (ugniatam
jeszcze kieliszkiem) i podpiekam ok 10 min . Wyjmuję i studzę .
Odmierzone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewam gorącą -przegotowaną
łyżeczką wody , całość mieszam ,aż wszystko się rozpuści .
Cukier miksuje z serkiem , jajkami i ostudzona kawą. Masę serową wylewam na
podpieczony wcześniej spód i piekę ok 15-20 min w 180°.
Upieczone serniczki studzę , a następnie przenoszę w chłodne miejsce na ok 2-3 h
UWAGA: Jeśli chodzi o papilotki do muffinów to polecam te sztywniejsze,
ponieważ tę samą masę dałam do tych mniej sztywnych i miałam problemy z
wyjęciem.
3 komentarze:
Elka,
swietnie wygladaja.
Twoj przepis?
Wymyślony w ostatniej chwili dodatek kawy do masy serowej. Uwierz są pyszne i takie ekstra kawowe :)
Tylko mam jedna uwagę : jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocną kawą , to proponuje dać jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej , a nie dwie :)
Prześlij komentarz