czwartek, 23 lutego 2012
ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM CZOSNKOWYM I PIETRUSZKĄ
Czosnek drażnił mnie kiedyś za sam zapach, teraz uwielbiam go za smak i
zastosowanie lecznicze (np. obniża ciśnienie ), a nieprzyjemną woń niweluje
pietruszka , więc dodałam ją do przepisu.
Składniki :
Na ciasto:
3 szkl mąki
0,5 szkl mleka
100 g masła lub margaryny
2 jajka
3dkg świeżych drożdży
Na masło:
0,5 kostki masła
3-4 ząbki czosnku
4-5 "kwiatków" pietruszki
Masło : Maslo rozrabiamy z potartym na małych oczkach czosnkiem , solą i
pietruszką (pokrojoną bardzo drobno). Najlepiej wsadzić na chwilkę masło do
mikrofali , aby łatwiej rozrobić całość i rozprowadzić na cieście (ale ostudzone )
Ciasto: Robimy rozczyn - 1 szkl mąki z letnim mlekiem i drożdżami , ostawiamy
do wyrośnięcia.Resztę składników mieszamy razem :mąkę , jajka i masło (ja
roztapiam je w mikrofali i studzę ) dodajemy podrośnięty rozczyn i odstawiamy
całość na ok 1h do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( jak na roladę makową) i
rozprowadzamy po całym cieście nasze masło, następnie zawijamy jak makowiec
i kroimy na paski 3-4 cm , które kładziemy na blaszce (z papierem do pieczenia).
Pieczemy w 180 ° ok 20-30 min , aż będą zarumienione .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Już od jakiegoś czasu mam ochotę na te ślimaczki, muszę w końcu je zrobić! Uwielbiam czosnek w rozmaitych potrawach, nie tylko za walory smakowe, ale także za właściwości - sama po sobie wiem jak skutecznie potrafi obniżać ciśnienie :)
Polecam -wykonanie bardzo proste, a jakie pyszne:)
I oczywiście ten czosnkowy smak:)
Prześlij komentarz