CHLEB NA ZAKWASIE Z PESTKAMI SŁONECZNIKA I DYNI
Uwielbiam zapach chleba i ten smak świeżego gorącego chleba z masłem
-rewelacja.
Przełamanie na pieczenie chleba minęło :) więc pozostaje wymyślać przeróżne
wersje , zrobić prawdziwy zakwas i do dzieła :)
Proponuje przy pieczeniu posłuchać Beyonce (mnie nastawia bardzo
pozytywnie :)):
http://www.youtube.com/watch?v=uGv0QHlOpLs&feature=share
Składniki :
500 mąki pszennej
150 g mąki razeowej
25 g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
6łyżek oliwy
2łyżki pestek słonecznika
1,5 łyżki pestek dyni
280 ml zakwasu na żur
50 ml wody
Drożdże rozrabiamy z wodą i olejem wsypujemy wszystkie suche składniki oraz
zakwas -całość wyrabiamy,aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto
przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godz .
Po wyrośnięciu dzielimy je na dwie części , formujemy bochenek i odstawiamy
na ok 1 godz w ciepłym miejscu . Chleby pieczemy w 180 stopniach ok 30-40
min (dla pewności należy sprawdzać ,czy się nie spalił lub czy skórka nie jest
zbyt twarda ) .
4 komentarze:
To pierwsze zdjęcie jest TAK przekonywujące do natychmiastowego go upieczenia...Doskonały :)
Zachęcam do spróbowania :)
Pozdrawiam
Widzę, że nie tylko ja jadam żółty ser w połączeniu z powidłami lub dżemem, pycha. Super pomysł z tym zakwasem na żur, będę próbować:)
To połączenie ściągnięte od mamy -ser i dżem :)
A zakwas żurkowy świetnie się nadaje jak widać nie tylko do zupy :)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz