piątek, 20 kwietnia 2012

CHLEB NA ZAKWASIE....



CHLEB NA ZAKWASIE Z PESTKAMI SŁONECZNIKA I DYNI 



Uwielbiam zapach chleba i ten smak świeżego gorącego chleba z masłem

-rewelacja.

Przełamanie na pieczenie chleba minęło :) więc pozostaje wymyślać przeróżne

wersje  , zrobić prawdziwy zakwas i do dzieła :)

Proponuje przy pieczeniu posłuchać Beyonce (mnie nastawia bardzo

pozytywnie :)):

http://www.youtube.com/watch?v=uGv0QHlOpLs&feature=share


Składniki :


500 mąki pszennej

150 g mąki razeowej

25 g drożdży świeżych

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

6łyżek oliwy

 2łyżki pestek słonecznika

1,5 łyżki pestek dyni

280 ml zakwasu na żur

50 ml wody


Drożdże rozrabiamy z wodą i olejem wsypujemy wszystkie suche składniki oraz

zakwas -całość wyrabiamy,aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto

przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godz .

Po wyrośnięciu dzielimy je na dwie części , formujemy bochenek i odstawiamy

na ok 1 godz w ciepłym miejscu . Chleby pieczemy w 180 stopniach ok 30-40

min (dla pewności należy sprawdzać ,czy się nie spalił lub czy skórka nie jest

zbyt twarda ) .






4 komentarze:

Arvén pisze...

To pierwsze zdjęcie jest TAK przekonywujące do natychmiastowego go upieczenia...Doskonały :)

Unknown pisze...

Zachęcam do spróbowania :)

Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Widzę, że nie tylko ja jadam żółty ser w połączeniu z powidłami lub dżemem, pycha. Super pomysł z tym zakwasem na żur, będę próbować:)

Unknown pisze...

To połączenie ściągnięte od mamy -ser i dżem :)
A zakwas żurkowy świetnie się nadaje jak widać nie tylko do zupy :)
Pozdrawiam:)