piątek, 27 kwietnia 2012

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM ....



RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM 


W moim rodzinnym domu zawsze do zupy był jakiś dodatek , racuchy również

gościły na stole , jednak robiąc je najczęściej przypomina mi się Babcia Czesia ,

która je robi bardzo zwinnie i szybko -stojąc z boku ktoś by powiedział ,że czaruje

rękoma .....a efekty i smak niezapomniany :)


Składniki:

ok 0,5 kg mąki

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

0,5 jabłka

3 łyżeczki cukru

1,5 szkl mleka

0,5 kostki drożdży

2 łyżeczki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

olej



Do letniego mleka dodajemy drożdże i jajko -mieszamy ,aż całość się wymiesza,

dodajemy jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę , cukier i mąkę -całość

wyrabiamy najlepiej na stolnicy. Gotową kulkę ciasta dzielimy na ok 12-14

części , które spłaszczamy w dłoni (mają powstać takie placki) i odkładamy do

wyrośnięcia na posypany mąką stół -na ok 0,5 godz .

 Racuchy smażymy na patelni z olejem ( olej ma do połowy zakrywać racucha)

W osobnym naczyniu mieszamy cukier puder z cynamonem -takim

cynamonowym cukrem posypujemy gotowe racuchy.




 


Brak komentarzy: