RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM
W moim rodzinnym domu zawsze do zupy był jakiś dodatek , racuchy również
gościły na stole , jednak robiąc je najczęściej przypomina mi się Babcia Czesia ,
która je robi bardzo zwinnie i szybko -stojąc z boku ktoś by powiedział ,że czaruje
rękoma .....a efekty i smak niezapomniany :)
Składniki:
ok 0,5 kg mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
0,5 jabłka
3 łyżeczki cukru
1,5 szkl mleka
0,5 kostki drożdży
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
olej
Do letniego mleka dodajemy drożdże i jajko -mieszamy ,aż całość się wymiesza,
dodajemy jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę , cukier i mąkę -całość
wyrabiamy najlepiej na stolnicy. Gotową kulkę ciasta dzielimy na ok 12-14
części , które spłaszczamy w dłoni (mają powstać takie placki) i odkładamy do
wyrośnięcia na posypany mąką stół -na ok 0,5 godz .
Racuchy smażymy na patelni z olejem ( olej ma do połowy zakrywać racucha)
W osobnym naczyniu mieszamy cukier puder z cynamonem -takim
cynamonowym cukrem posypujemy gotowe racuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz