niedziela, 22 kwietnia 2012

CIASTO IMBIROWO-JABŁKOWE Z RODZYNKAMI ...



CIASTO IMBIROWO-JABŁKOWE Z RODZYNKAMI 


Miało być coś wilgotnego i mieć wyrazisty posmak , więc powstało to ...

W lodówce został mi po sushi imbir marynowany , a nie wszyscy przepadają za 

nim ,ponieważ ma ostry smak...więc ,aby zachęcić do zjedzenia  -zrobiłam coś

słodkiego z wykorzystaniem go :) 

P.S. Przepraszam za jakość zdj , ale były robione tel :)



Składniki :
( na keksówkę)

1/2 filiżanki margaryny 

3/4 filiżanki cukru 

2 jajka

3 łyżki melasy 

1/4 marynowanego imbiru (pokrojonego bardzo drobno i wyciśniętego w dłoni)

1/4 filiżanki kwaśnej śmietany 

2 filiżanki mąki tortowej

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 

1 łyżeczka przyprawy do piernika

3/4 filiżanki prażonych jabłek 

garść rodzynek 


Margarynę wkładamy na ok 10 sekund do mikrofali , by się lekko roztopiła, 

dajemy następnie do niej cukier , melasę , jajka, kwaśną śmietanę -miksujemy 

całość , kiedy będzie masa dobrze wymieszana dodajemy pozostałe suche 

składniki i miksujemy ,aż wszystko się połączy . Na koniec dodajemy nasze 

jabłka i rodzynki -ale już nie miksujemy ,a mieszamy drewnianą łyżka .

Wylewamy nasze ciasto do formy keksówki -na papier do pieczenia i pieczemy 

w 180 stopniach 50 min .










Brak komentarzy: