CIASTO IMBIROWO-JABŁKOWE Z RODZYNKAMI
Miało być coś wilgotnego i mieć wyrazisty posmak , więc powstało to ...
W lodówce został mi po sushi imbir marynowany , a nie wszyscy przepadają za
nim ,ponieważ ma ostry smak...więc ,aby zachęcić do zjedzenia -zrobiłam coś
słodkiego z wykorzystaniem go :)
P.S. Przepraszam za jakość zdj , ale były robione tel :)
Składniki :
( na keksówkę)
1/2 filiżanki margaryny
3/4 filiżanki cukru
2 jajka
3 łyżki melasy
1/4 marynowanego imbiru (pokrojonego bardzo drobno i wyciśniętego w dłoni)
1/4 filiżanki kwaśnej śmietany
2 filiżanki mąki tortowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 filiżanki prażonych jabłek
garść rodzynek
Margarynę wkładamy na ok 10 sekund do mikrofali , by się lekko roztopiła,
dajemy następnie do niej cukier , melasę , jajka, kwaśną śmietanę -miksujemy
całość , kiedy będzie masa dobrze wymieszana dodajemy pozostałe suche
składniki i miksujemy ,aż wszystko się połączy . Na koniec dodajemy nasze
jabłka i rodzynki -ale już nie miksujemy ,a mieszamy drewnianą łyżka .
Wylewamy nasze ciasto do formy keksówki -na papier do pieczenia i pieczemy
w 180 stopniach 50 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz