Pierogi ruskie
Jedni są miłośnikami pierogów na słodko, inni na słono - a mi to obojętne :)
Ruskie przypominają mi moją siostrę , która lepiła je wręcz hurtową ilością i
zawsze były smaczne :)
Składniki :
Na ciasto:
2 szkl mąki
1 jajko
1 zółtko
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka soli
0,5 szkl ciepłej wody
Na farsz:
250 g ziemniaków
75 g twarogu
1 mała cebula
sól i pieprz
Ciasto : Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto , aż
wszystko się połączy ze sobą.
Farsz : Ziemniaki gotujemy w skórkach , obieramy i ubijamy je jak na puree
razem z twarogiem .
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy z solą na patelni .Wrzucamy ją
do naszych ziemniaków z twarogiem i mieszamy , doprawiając pieprzem i solą.
Szklanką lub kubkiem wykrawamy koła , wkładamy do środka farsz i zaklejamy.
Gotujemy gotowe pierogi w osolonej wodzie z olejem ok 10-15 min .
Ugotowane możemy podać z przesmażoną cebulka i szynką (pokrojoną w
kostkę)
3 komentarze:
10 proszę przeslac do Poznania.Pycha :D
Można i więcej :) Pozdrawiam :)
Piszesz ze ja od hurtowych ilosci?:-) Ciekawe to, bo wlasnie wczoraj ulepilam ich, z mala pomoca Marysi, sztuk lekko 80:-)
calusy i dla najmlodszej pierozkarki:-)!
Prześlij komentarz