środa, 25 kwietnia 2012

PIEROGI RUSKIE W WYDANIU MAX...



Pierogi ruskie 


Jedni są miłośnikami pierogów na słodko, inni na słono - a mi to obojętne :)

Ruskie przypominają mi moją siostrę , która lepiła je wręcz hurtową ilością i

zawsze były smaczne :)


Składniki :

Na ciasto:

2 szkl mąki

1 jajko

1 zółtko

2 łyżeczki oleju

1 łyżeczka soli

0,5 szkl ciepłej wody




Na farsz:

250 g ziemniaków

75 g twarogu

1 mała cebula

sól i pieprz



 


Ciasto : Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto , aż

wszystko  się połączy ze sobą.

Farsz : Ziemniaki gotujemy w skórkach , obieramy i ubijamy je jak na puree

razem z twarogiem .

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy z solą na patelni .Wrzucamy ją

do naszych ziemniaków z twarogiem i mieszamy , doprawiając pieprzem i solą.


Szklanką lub kubkiem wykrawamy koła , wkładamy do środka farsz i zaklejamy.

Gotujemy gotowe pierogi w osolonej wodzie z olejem ok 10-15 min .

Ugotowane możemy podać z przesmażoną cebulka i szynką (pokrojoną w

kostkę)











3 komentarze:

Kasia S, pisze...

10 proszę przeslac do Poznania.Pycha :D

Unknown pisze...

Można i więcej :) Pozdrawiam :)

bayaderka pisze...

Piszesz ze ja od hurtowych ilosci?:-) Ciekawe to, bo wlasnie wczoraj ulepilam ich, z mala pomoca Marysi, sztuk lekko 80:-)
calusy i dla najmlodszej pierozkarki:-)!