czwartek, 19 kwietnia 2012

Stecca czyli chlebkowe listewki ....




STECCA



Miłość do czosnku, pomidorów ...oraz oliwek , powoduje ,że często w mych

daniach goszczą te trzy składniki  -do tego zioła i jest pysznie oraz pachnąco :)



Składniki :
(na ciasto)


3 szkl mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

25 g drożdży

1/5 szkl wody

(na wierzch):

1 pomidor

5-6 ząbków czosnku

zioła prowansalskie

oliwa


W garnku lub misce mieszamy wodę z drożdżami , dodajemy resztę składników i

mieszamy ,aż się  połączą w całość. Przykrywamy nasz

pojemnik z ciastem np. ręcznikiem na ok.10-15 godz - mają pojawić się bąbelki i

ciasto  urosnąć . Po upływie tego czasu ,dzielimy ciasto na cztery części  i

formujemy w rękach  lub wałkiem takie listewki . Każdą z nich kładziemy na

papier do pieczenia -na blaszkę , smarujemy oliwą i kładziemy na to nasze

pomidory, czosnek lub oliwki , posypujemy solą i ziołami -odstawiamy na

1,5-2 godz do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min .








6 komentarzy:

Tyna pisze...

Super wyglądają:) Pycha!

Unknown pisze...

Dziękuję i polecam.
Pozdrawiam :)

mojetworyprzetwory pisze...

Pyszne i proste w wykonaniu, tyko czekać trzeba długo;(, ale warto;)

Dusia pisze...

Jakie długie czekanie.Szkoda, że jestem niecierpliwa

Maggie pisze...

Moze i wymagaja troche czasu, ale jestem pewna, ze warto na nie poczekac :)

Unknown pisze...

Myślę ,że warto się przemęczyć i poczekać , jestem osobą niezbyt cierpliwą,ale myśle ,że czasem warto ...Pozdrawiam wszystkich :)