wtorek, 10 kwietnia 2012

ZAKWAS NA ŻUR ....IDEALNY RÓWNIEŻ DO CHLEBA

 ZAKWAS NA ŻUR

Proszono mnie o przepis na zakwas , wiec proszę:)


Składniki:

10  łyżek mąki żytniej razowej

4 ząbki czosnku

8 kulek ziela angielskiego

8 kulek czarnego pieprzu

8 kulek jałowca

4 liście laurowe

kawałek  razowego chleba

4 szklanki ciepłej przegotowanej wody


Gorącą przegotowana woda zalewamy mąkę mieszając , dodajemy resztę składników i przelewamy 

całość do kamionki lub dużego słoika , zakrywamy gazą lub np pieluszką tetrowa i "zamykamy" 

gumką recepturką.

Zakwas przechowujemy w ciepłym miejscu bez przeciągów, mieszając raz dziennie. Zakwas 

 trzymamy ok tygodnia.




1 komentarz:

bayaderka pisze...

W srode bedzie mial moj zakwas tydzien, wiec w czwartek pieke chlebek:-)Nie moge sie doczekac, bardzo ciekawa jestem smaku tego chleba.