czwartek, 23 lutego 2012

CIASTKA IMBIROWE




Nie wszyscy są miłośnikami imbiru za jego ostry smak , ja jednak go lubię w

każdej postaci, czy to w herbacie,cieście itd , uważam ,że jego zapach również

przemawia na TAK:)

Imbir ma bardzo duże  zastosowań np lecznicze, w kosmetyce , jest też 

afrodyzjakiem itp.


Składniki :

2 szkl mąki

1,5 łyżeczki mielonego imbiru

0,5 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki  cynamonu

0,5 łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

130 g margaryny

1 szkl cukru

1 jajko

1 łyżka wody

3 łyżki cukru



Suche składniki wymieszać razem . Margarynę ucierać z 1 szkl cukru , jajkiem ,

wodą, dodać suche składniki i całość wymieszać. Formować kulki w kształcie

orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy w dłoni i obtaczamy w 3

łyżkach cukru (tylko na wierzchu ). Pieczemy w 180° i piec ok 15-20 min .

Przechowywać w suchym zamkniętym pojemniku.







Brak komentarzy: