PIZZA CEBULOWA Z PATELNI
Przeważnie wszyscy znają pizze z pieca lub piekarnika , ta jest szybkim sposobem
mojej babci -zawsze jak rodzice wyjeżdżali babcia czarowała coś na patelni :)
Ta pizza jest też szybkim sposobem na coś do zjedzenia -myślę,że idealna
dla studentów (tego grona gotujących jeszcze sobie ,a nie zamawiających:) )
Składniki :
(na 1 patelnie )
Na Ciasto:
1 szkl mąki + 2 łyżki
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki drożdży granulowanych
3/4 łyżeczki soli
Na Farsz:
1 duża cebula
2 plasterki szynki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
ser (jak kto woli -ja nie dałam żółtego, tylko odrobinę topionego)
Ciasto: Do letniej wody dodajemy drożdże , 2 łyżki mąki i mieszamy ,aż drożdże
się rozpuszczą-odstawiamy to na ok 10 min w ciepłe miejsce.Następnie
dodajemy resztę składników które łączymy w jedną całość. Odstawiamy na 20
min w ciepłe miejsce.
Farsz: Cebulę kroimy na drobne paski i osoloną smażymy na patelni. Szynkę
kroimy w kwadraciki .
Wykonanie: Patelnie polewamy olejem i rozkładamy na niej ciasto , smarujemy
je koncentratem , posypujemy ziołam prowansalskimi , dajemy na to ostudzoną
cebulę, szynkę i ser (jak ktoś lubi ) STARAJMY SIĘ BY WARSTWY FARSZU NIE
NACHODZIŁY NA SIEBIE .
Całość smażymy na patelni z pokrywką ok 15-20 min -najlepiej sprawdzić
patyczkiem czy ciasto jest już dobre .
2 komentarze:
Pizzy z patelni jeszcze nie robiłam! Fajny pomysł:)
Polecam jest dość dobra i taka chrupiąca :)
Prześlij komentarz