środa, 11 czerwca 2014

GRILLOWANA RYBA


Kupiłam na rynku świeżego plamiaka/łupacza .Mięso łupacza jest idealne dla osób ,które chcą dbać o linię ,  jest ubogie w tłuszcz ,a bogate w białko .
Rybę robiłam w marynacie i podałam z sałatką z pomarańcza, pomidora, sałaty z octem balsamicznym .


Składniki :

- ryba
- sól

Na marynatę :

- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2-3łyżki ziół ( tymianku i rozmarynu)
- 2 ząbki czosnku

Na sałatkę:

- 3-4 listki sałaty
- 1 pomarańcza
- 1 pomidor duży
- 2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie : Rybę myję ,oczyszczam z wnętrzności i łusek (oczywiście odcinam głowę),następnie solę .Rybę nacinam lekko na grzbiecie (aby marynata dostała się do środka ).

Marynata : do wysokiego pojemnika od blendera wkładam zioła, czosnek potarty na małych oczkach ,sok z cytryny i oliwę ,całość blenderuję .Polewam rybę marynatą i odstawiam do lodówki na 0,5 h.
Gdy juz mamy rozgrzany grill ,wkładamy naszą rybę na specjalny ruszt do ryb i smażymy po 8 min z każdej strony (możemy delikatnie jeszcze dosolić ) .ja przy obracaniu smaruję jeszcze marynatą.

Sałatka: Sałatę myję ,osuszam i rwę na drobne kawałki. Pomarańcz obieram ze skórki i kroje w kostkę ,jak i pomidory .Daję do wszystkich składników ocet balsamiczny i mieszam .




Brak komentarzy: