poniedziałek, 13 lutego 2012

Cisto francuskie nadziewane kurczakiem , pieczarkami , cebulą












Wersja bardzo szybka , ponieważ z użyciem gotowego ciasta francuskiego.

Bardzo pyszny przepis , a przede wszystkim bardzo syty.

Idealny na starter na przyjęciach lub na bardzo sycącą kolacje dla dwojga...:)



Składniki :
 (12szt)


2 paczki gotowego ciasta francuskiego (w rulonie)

0,5 piersi z kurczaka 

30 dkg pieczarek

1 duża cebula

0,5 szkl. mleka

1 kostka serka topionego

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej

sól i pieprz



Rozwijamy pojedynczo ciasto na stolnicy i robimy z niego 6 równych kwadratów,

które kładziemy do wysmarowanej (tłuszczem) foremki na muffiny. Formujemy

takie jakby miseczki.

Pierś kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowa kroimy ja w

kostkę.

Pieczarki umyte, obrane i pokrojone (w paski lub ćwiartki ) smażymy na patelni.

W międzyczasie obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , aby potem ja usmażyć .

W małym garnku  roztapiamy 2 łyżki masła na małym ogniu, dodajemy do niego 2 łyżki mąki 

 i lekko podsmażamy (na małym ogniu , tak aby nie nabrała mąka brązowego koloru ) do tej 

masy wlewamy 0,5 szkl mleka mieszając , dodajemy serek topiony -gotujemy całość. Jeśli 

nasz "sos" będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Całość proponuje zblenderować , 

aby powstała gładka konsystencja. Doprawić solą i pieprzem (proponuje solić na końcu , 

gdyż serek sam w sobie ma już sól)

Do naszych "miseczek" z ciasta francuskiego wkładamy warstwami :

 - pieczarki usmażone

-pierś kurczaka 

 -cebulę usmażoną

-nasz sos 
Jeśli chcemy na wierzch możemy posypać potarty żółty ser.






Gotowe "miseczki" pieczemy w 180°-190 ° ok 30 min 





















Brak komentarzy: