poniedziałek, 13 lutego 2012

Krajanka a'la Michałki








     Krajanka bardzo szybka w przygotowaniu , mega słodka i orzechowa.

Zrobiłam ją z miłości do tradycyjnych Michałków, jak i słabości do przepisów z 

dodatkiem mleka w proszku -które kojarzy mi się z babcią, uwielbiającą je  i 

podkradaniem go z opakowania -palcem :)


Spód :

ciasto

250 g ciastek digestive lub obojętnie jakich herbatników (tradycyjnych, czy

czekoladowych )

125 g masła


masa

100 g białej czekolady 

0,5 szkl mleka

0,5 szkl cukru 

2 łyżki masła 

1 i 1/2 szkl mleka w proszku

0,5 szkl zmielonych drobno orzechów arachidowych

0,5 szkl grubo zmielonych orzechów arachidowych 

0,5 łyżki olejku waniliowego


polewa

100 g białej czekolady 

3 łyżki mleka



Ciastka ugniatamy w misce tłuczkiem ,aż powstaną okruszki , dodajemy masło 

(ja wkładam je do mikrofali na 10-20 sekund , studzę i dodaje )

 Wykładamy nimi spód i boki tortownicy (18 cm )lub keksówki , mocno 

dociskając palcami, po czym pieczemy spód w 180° ok. 15 min


Czekoladę rozpuszczamy na parze. Mleko podgrzewamy razem z cukrem i 

masłem do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa

jest ciepła (lekko wystudzona ) dosypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie 

mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i 

resztę składników- mieszamy. Masa powinna być gęsta i lepka. Jeśli będzie zbyt 

rzadka, albo zbyt gęsta możemy dodać do niej nieco mleka w płynie lub mleka w 

proszku, zależnie od konsystencji. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. 

Czekoladę biała na spód rozpuszczamy na parze  dodając 3 łyżki mleka. 

Odstawiamy całość w chłodne miejsce.

Kroimy jak całość stężeje,  po 2-3 godzinach.














Brak komentarzy: