wtorek, 14 lutego 2012

SERCA SCONES Z ŻURAWINĄ





     Bułeczki Scones idealne do śniadania , jak i na podwieczorek (bardzo szybkie

 w przygotowaniu ).

     Pierwszy raz jadłam je w Londynie , w swojej pierwszej pracy na Hampton

Court Palace i zakochałam się w ich smaku , połączonym z masłem i dżemem

.....rewelacja :)

Najlepsze w nich też jest to ,że można je robić w przeróżny sposób i za każdym

razem są pyszne.

Minusem jest  ,że bardzo szybko tracą świeżość -dlatego ja robię ok 8-12 szt, a

gdy tracą świeżość wkładam je na ok 10 sekund do mikrofal.




Składniki :

225 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

odrobina soli

15 g cukru drobnego

10 g cukru trzcinowego

50 g masła

140 ml mleka

garstka żurawiny


Przygotowane składniki mieszamy razem . Piekarnik nagrzewamy do 200 °C. 

Smarujemy tłuszczem  foremkę np od muffinów i wykładamy ciasto do połowy 

wysokości  , lub robimy łyżką takie jakby kółka na ok 2 -3 cm wysokości, które 

możemy położyć na zwykłą blaszkę  -wyłożoną papierem do pieczenia .

Bułeczki pieczemy ok 10-15 min 






http://www.youtube.com/watch?v=8oWO7Om17v0&feature=share










Brak komentarzy: