piątek, 24 lutego 2012

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM , ORZECHAMI I RODZYNKAMI




Drożdżówki nadające się na "małe co nieco" o każdej porze dnia . Są mięciutkie,

puszyste, tanie i łatwe w wykonaniu.


Składniki :

Na ciasto:

3 szkl mąki

1/4 szl cukru

1/2 szkl mleka

100g masła

2 jajka

3 dkg świeżych drożdży

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na nadzienie:

4 jabłka

0,5 łyżeczki cynamonu

5 łyżeczek cukru (ja dałam trzcinowy)

garstka rodzynek

łyżka masła lub margaryny (polecam z masłem )

garść obranych orzechów (włoskie lub laskowe)


Ciasto : Robimy rozczyn z 1 szkl mąki, mleka letniego i drożdży-odstawiamy do

wyrośnięcia.Resztę składników mieszamy , a na koniec dajemy wyrośnięty

rozczyn i odstawiamy na 1h.

Nadzienie: Jabłka umyte i obrane ze skórki i gniazda , kroimy w kostki, orzechy

obrane rozgniatamy na drobno np młotkiem do mięsa przez ręcznik .Wszystkie

składniki mieszamy razem i dusimy na małym ogniu ok 5-10 min (jabłka nie

maja być rozgotowane tylko miękkie ) Studzimy całość.



Ciasto dzielimy na 2 do maksymalnie 4 części i każdą rozwałkowujemy jak na

roladę makową , rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy , następnie kroimy na

kawałki i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zostawiamy do

wyrośnięcia na 0,5- 1h. Pieczemy  w 180 ° ok 20-30 min ,aż się mocno zarumieni.










2 komentarze:

bayaderka pisze...

piekne sa Twoje drozdzowki, zapisuje na liste do zrobienia.
Pozdrawiam!:-)

Anonimowy pisze...

Najlepsze drozdzowki z sieci!!!!