piątek, 24 lutego 2012
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM , ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Drożdżówki nadające się na "małe co nieco" o każdej porze dnia . Są mięciutkie,
puszyste, tanie i łatwe w wykonaniu.
Składniki :
Na ciasto:
3 szkl mąki
1/4 szl cukru
1/2 szkl mleka
100g masła
2 jajka
3 dkg świeżych drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na nadzienie:
4 jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru (ja dałam trzcinowy)
garstka rodzynek
łyżka masła lub margaryny (polecam z masłem )
garść obranych orzechów (włoskie lub laskowe)
Ciasto : Robimy rozczyn z 1 szkl mąki, mleka letniego i drożdży-odstawiamy do
wyrośnięcia.Resztę składników mieszamy , a na koniec dajemy wyrośnięty
rozczyn i odstawiamy na 1h.
Nadzienie: Jabłka umyte i obrane ze skórki i gniazda , kroimy w kostki, orzechy
obrane rozgniatamy na drobno np młotkiem do mięsa przez ręcznik .Wszystkie
składniki mieszamy razem i dusimy na małym ogniu ok 5-10 min (jabłka nie
maja być rozgotowane tylko miękkie ) Studzimy całość.
Ciasto dzielimy na 2 do maksymalnie 4 części i każdą rozwałkowujemy jak na
roladę makową , rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy , następnie kroimy na
kawałki i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zostawiamy do
wyrośnięcia na 0,5- 1h. Pieczemy w 180 ° ok 20-30 min ,aż się mocno zarumieni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
piekne sa Twoje drozdzowki, zapisuje na liste do zrobienia.
Pozdrawiam!:-)
Najlepsze drozdzowki z sieci!!!!
Prześlij komentarz