piątek, 24 lutego 2012
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
Wszystko co makowe zjada Tośka, więc te drożdżówki są głównie z myślą o niej i
"niespodziance" za zjedzenie posiłku:) Są tak dobre, słodkie i wilgotne ,że są
świetną formą przekupstwa nie tylko dla dzieci....
Składniki:
Na ciasto:
składniki z przepisu poprzedniego http://to-fiyummy.blogspot.com/2012/02/drozdzowki-z-jabkiem-orzechami-i.html#links
Na nadzienie :
900g gotowej masy makowej
Ciasto : Robimy rozczyn z 1 szkl mąki, mleka letniego i drożdży-odstawiamy do
wyrośnięcia.Resztę składników mieszamy , a na koniec dajemy wyrośnięty
rozczyn i odstawiamy na 1h.
Ciasto dzielimy na 2 do maksymalnie 4 części i każdą rozwałkowujemy jak na
roladę makową , rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy , następnie kroimy na
kawałki i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zostawiamy do
wyrośnięcia na 0,5- 1h. Pieczemy w 180 ° ok 20-30 min ,aż się mocno zarumieni.
http://www.youtube.com/watch?v=jZhQOvvV45w&feature=relmfu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Smak mojego dzieciństwa, zawsze zajadałam się nimi w szkole;)
Prześlij komentarz