sobota, 25 lutego 2012

HERBACIANE SCONES Z DAKTYLAMI I ŻURAWINĄ




Bardzo mięciutkie i słodkie scones robione na herbacie ,  ciasto wydaje się być

dość rzadkie , ale bez obaw taką konsystencje ma mieć i bez problemu daje się

nakładać łyżką np do foremek od muffinów .



Składniki :

170 g mąki żytniej razowej  ( przyznam się ,że dodałam żytnią żurkową)

60 g cukru

70 g miękkiej margaryny

2 żółtka

30 g żurawiny

40 g daktyli

1 szkl mocnej herbaty ( z 2 woreczków)

0,5 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Najpierw proponuje zaparzyć herbatę z daktylami i żurawiną , aby nam stygła w

czasie robienia ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem , żółtkami i reszta

składników, następnie dajemy przestudzona herbatę z daktylami i żurawiną i

mieszmy delikatnie całość. Dajemy ciasto np do forem na muffiny . Pieczemy w

180 ° ok 20 min . Podajemy z masłem i dżemem :)