piątek, 24 lutego 2012

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM




Wszystko co makowe zjada Tośka, więc te drożdżówki są głównie z myślą o niej  i

"niespodziance" za zjedzenie posiłku:) Są tak dobre, słodkie i wilgotne ,że są

świetną formą przekupstwa nie tylko dla dzieci....



Składniki:

Na ciasto:

składniki z przepisu poprzedniego  http://to-fiyummy.blogspot.com/2012/02/drozdzowki-z-jabkiem-orzechami-i.html#links

Na nadzienie :

900g gotowej masy makowej



Ciasto : Robimy rozczyn z 1 szkl mąki, mleka letniego i drożdży-odstawiamy do

wyrośnięcia.Resztę składników mieszamy , a na koniec dajemy wyrośnięty

rozczyn i odstawiamy na 1h.

Ciasto dzielimy na 2 do maksymalnie 4 części i każdą rozwałkowujemy jak na

roladę makową , rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy , następnie kroimy na

kawałki i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zostawiamy do

wyrośnięcia na 0,5- 1h. Pieczemy  w 180 ° ok 20-30 min ,aż się mocno zarumieni.





http://www.youtube.com/watch?v=jZhQOvvV45w&feature=relmfu

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

Smak mojego dzieciństwa, zawsze zajadałam się nimi w szkole;)