sobota, 5 maja 2012

KOPERTY DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI ,SZYNKA , SEREM PAPRYKA KONSERWOWA



KOPERTY DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM


Koperty robi się bardzo łatwo , a do środka można dać obojętnie co np.

produkty,które zalegają nam w lodówce. W smaku przypominają pizze.


Składniki :
(na ok 12 szt.)

Na ciasto:

0,5 szklanki letniego mleka
 
100 g margaryny 

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 g drożdży

3,5 szkl mąki

2 jajka

Na farsz:

100g kiełbasy/szynki

70 g żółtego sera

0,5 papryki konserwowej

5 szt dużych pieczarek






Farsz: Pieczarki oczyszczamy , kroimy w paski i smażymy na patelni. Ser trzemy 

na dużych oczkach , kiełbasę/szynkę i paprykę kroimy w kostkę.


Ciasto : Drożdże rozrabiamy z 1 szkl mleka-odstawiamy na ok 0,5 h.

Pozostałe składniki dajemy do osobnego naczynia, na koniec dodając wyrośnięte 

drożdże. Ciasto odstawiamy na ok 1 h.

Po upływie tego czasu , rozwałkowujemy nasze ciasto na stolnicy podsypanej 

mąką , następnie kroimy je na 12 kwadratów. Farsz rozkładamy na środku i 

łączymy biorąc: górny koniec z dolnym,a prawy z lewym .Pieczemy w 180 

stopniach ok 20 min.
















Brak komentarzy: