poniedziałek, 26 maja 2014

TORT TIRAMISU






Kocham wszystko co jest z  kawą. Uwielbiam tiramisu ,czy to w postaci ciasta ,czy deseru
Idealny na niedzielną chwilę zapomnienia ,czy urodziny .
To jest pyszne ! :) :)

Ciasto na biszkopt ( tortownica 20 cm)
- 3-4 jajka
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki  proszku do pieczenia
- 50 g mąki
- 20 ml oleju
- 0,5 łyżki octu


Masa serowa :

- 400 g sera mascarpone
- 80 ml ​​śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Poncho :

- 80 ml ​​bardzo mocnej kawy
- 40 ml wódki
- 2 łyżki syropu do kawy orzechowego


Ponadto :

- 50 g gorzkiej czekolady
- paczkę ciastek na tiramisu ( byliśmy 175 g )


Ciasto: oddzielić białka od żółtek , białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier ( wciąż mieszając) , następnie dodawać po jednym żółtku . Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko i dodać do naszych jajek, dodać olej i ocet . Delikatnie połączyć razem (najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach  . tortownice wykładamy papierem do pieczenia ciasta .Biszkopt  piec w temperaturze 180 ° C i przez około 25 minut . Sprawdzić metodą suchego patyczka .
Odstawić do ostygnięcia . Zimny ​​biszkopt przeciąć na trzy blaty .

Poncho : do ostudzonej kawy  dodać wódkę z syropem kawowym ( faktycznie powinien być likier amaretto , ale jeśli nie mamy radzimy sobie np. tak ) . Blaty i ciastka skropuje  ponczem .

Masa serowa : ubijam kremówkę na sztywno , dodaje  cukier puder , serek mascarpone i ekstrakt waniliowy -miksuje na najmniejszych obrotach.


Gorzką czekolade  trzemy na najmniejszych oczkach i kładziemy do lodówki  .

Pierwszy blat smarujemy mascarpone, na to dajemy tartą czekoladę następny blat robimy identycznie . Na górę i boki kładziemy resztę serka , wkoło przyklejamy nasze ciasteczka .






Torcik kładziemy na minimum 3 godz do lodówki 


Brak komentarzy: