Kocham wszystko co jest z kawą. Uwielbiam tiramisu ,czy to w postaci ciasta ,czy deseru
Idealny na niedzielną chwilę zapomnienia ,czy urodziny .
To jest pyszne ! :) :)
Ciasto na biszkopt ( tortownica 20 cm)
- 3-4 jajka
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mąki
- 20 ml oleju
- 0,5 łyżki octu
Masa serowa :
- 400 g sera mascarpone
- 80 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poncho :
- 80 ml bardzo mocnej kawy
- 40 ml wódki
- 2 łyżki syropu do kawy orzechowego
Ponadto :
- 50 g gorzkiej czekolady
- paczkę ciastek na tiramisu ( byliśmy 175 g )
Ciasto: oddzielić białka od żółtek , białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier ( wciąż mieszając) , następnie dodawać po jednym żółtku . Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko i dodać do naszych jajek, dodać olej i ocet . Delikatnie połączyć razem (najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach . tortownice wykładamy papierem do pieczenia ciasta .Biszkopt piec w temperaturze 180 ° C i przez około 25 minut . Sprawdzić metodą suchego patyczka .
Odstawić do ostygnięcia . Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty .
Poncho : do ostudzonej kawy dodać wódkę z syropem kawowym ( faktycznie powinien być likier amaretto , ale jeśli nie mamy radzimy sobie np. tak ) . Blaty i ciastka skropuje ponczem .
Masa serowa : ubijam kremówkę na sztywno , dodaje cukier puder , serek mascarpone i ekstrakt waniliowy -miksuje na najmniejszych obrotach.
Gorzką czekolade trzemy na najmniejszych oczkach i kładziemy do lodówki .
Torcik kładziemy na minimum 3 godz do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz