Zawsze jadłam gołąbki w wersji tradycyjnej ,owijane w kapustę i spinane szpikulcami .
Moja wersja myśle ,że oszczędza czas związany z gotowaniem , pękaniem kapusty , a następnie jej owijaniem .
Dla mnie szybki sposób na gołąbki i myślę ,żę smaczniejszy :)
Potrzebujemy :
- 1 kapusta pekińska
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 0.5 szkl. ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 papryczki chilli
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- japońska panierka Panko
- 2 jajka
- mała garść suszonych grzybów
- 1 duży koncentrat pomidorowy w kartoniku lub 6 małych puszek
Wykonanie: Grzyby zalewamy w kubku gorącą wodą i przykrywamy małym talerzykiem (aby zmiękły ,ok. 2godz. wcześniej )
Kapuste 3/4 kroimy na bardzo drobną kosteczkę , solimy i odstawiamy na 0.5 godz. aby puściła soki ,następnie wyciskamy ją w dłoniach .
Ryż gotujemy ok 10 min. w osolonej ,gotującej się wodzie .Odstawiamy do ostygnięcia .
Grzyby wyciskamy i kroimy w kosteczkę .
Kapustę wyciśniętą kładziemy do głębokiej miski ,dajemy do tego zimny ryż , 2 ząbki czosnku (potartego na małych oczkach tarki.),sól, pieprz ,2 jajka, mięso mielone,grzyby, chilli( pokrojąną w kosteczkę), mejeranek,4 łyżki japońskiej panierki (japońska bułka tarta jest grubiej zmielona ,co po usmażeniu daje chrupiącą skórkę i te gołąbki nie są takie zbite ).Całość należy dokładnie wymieszać.
Moczymy ręce i formujemy podłużne klopsiki , które obtaczamy w panierce Panko ,smażymy na rozgrzanym oleju -na patelni .
Usmażone gołąbki przekładamy na blaszkę do pieczenia ciasta ,lub brytfanne.Zalewamy sosem :
koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szkl. wody i zagotowujemy .
Wkładamy do piekarnika na 20 min . nagrzanego na 180 stopni .
Gołąbki możemy jeść same lub podawąć np. z ziemniakami .
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz